De learnings van het Branded Content Event 2019

Donderdag 31 januari waren we met het Value Zipper team aanwezig op het Branded Content Event 2019. Het Branded Content Event biedt via keynotes en cases inspiratie over de beste ideeën en de nieuwste trends binnen contentmarketing. Ook dit jaar was er weer volop keus uit diverse sessies. Ons team aan het woord over de meest inspirerende cases en opvallende inzichten:

1. De samenwerking tussen Bavaria en Veronica Inside (door Ernst)

BBP Media – Dwain Olsem

Bovenaan mijn lijst stond de sessie met Wilfred Genee over ‘Zomertransfer Veronica Inside is winning match voor Bavaria’. Deze sessie wilde ik absoluut niet missen, omdat ik zelf fan ben van het programma en bijna nooit een aflevering mis. Ik vind het een mooie formule waarbij de heren aan tafel iedereen op de hak nemen en vooral zichzelf niet te serieus nemen.

Hoe is de samenwerking tussen Bavaria en Veronica Inside tot stand gekomen? Want het lijkt me als merk erg spannend om een sponsorship aan te gaan met een programma met een aantal ‘ongeleide projectielen’ aan tafel. Echter is dat juist de kracht van de samenwerking! Het merk wordt op een realistische manier gepresenteerd in de show. Johan Derksen drinkt bijvoorbeeld nooit alcohol, maar roept wel gekscherend dat Bavaria heerlijk bier is. Hierdoor krijgt het een humoristische lading wat heel goed binnen het umfeld van het programma past.

Daarnaast is Bavaria zichtbaar met een korte spot voor en na het programma, een Bavaria bar in het decor en het Bavaria ZOcial moment waarbij er opzienbarende beelden uit het amateurvoetbal getoond worden. Ik vind dit een goede combinatie van journalistieke vrijheid en vaste ‘geregisseerde’ branding.

Belangrijke elementen van branded content

Bavaria heeft een gewaagde sprong gemaakt en de match voelt logisch én authentiek; twee belangrijke elementen bij een branded content samenwerking. Uit marktonderzoek is onder andere gebleken dat de naamsbekendheid onder de kijkers flink is gestegen; een mooi resultaat. Kortom: een mooie, passende samenwerking tussen een Brabants no-nonsense merk als Bavaria en het spraakmakende programma Veronica Inside.

2. De verwarring over de betekenis van branded content (door Mark)

In Winter Wonderland onderweg naar het Branded Content Event 2019. Iets later dan gepland kwam ik aan op het evenement in De Fabrique in Utrecht, maar op tijd voor de opening van dagvoorzitter Ronnie Overgoor. Daarna was het de beurt aan Paul Smit die meteen de hele zaal meekreeg met zijn prikkelende speech; een mooie start voor een inspirerende dag!

Vooraf had ik de keuze gemaakt welke cases/sprekers ik wilde horen en was benieuwd of er wellicht een rode draad, of terugkomende vraag was bij de verschillende sprekers? Na het bijwonen van enkele sessies had ik al snel antwoord op mijn vraag! Eigenlijk twee zaken die steeds terugkwamen in de sessies waren: verwarring over de betekenis van branded content én dat branded content een middel is voor de lange termijn en niet voor de korte termijn.

De betekenis van branded content

Dat er verwarring is over de betekenis, merk ik ook vaak in mijn gesprekken met klanten. Wij, Value Zipper, zien branded content als het merkverhaal van de klant dat wordt verteld door de redactie, perfect passend in het umfeld van het mediamerk. Daarnaast zie ik ook geregeld dat branded content eenmalig wordt ingezet, en dat is zonde! Maak vooral veel en voor de doelgroep goede en relevante content, en verspreid dit over een lange termijn. Mijn extra tip daarbij: denk vooraf goed na over wat je ermee wil, zodat je ook de juiste materialen afkoopt.

3. Het out of the box denken (door Stefan)

Tijdens het Branded Content Event heb ik inspirerende sessies bijgewoond. Een die mij goed is bijgebleven en ik graag wil delen is de sessie met de Bucket Boys, Thijs en Joep. Twee jonge gasten met een goed stel hersens en een flinke dosis lef die bekendstaan om hun spraakmakende video’s. Vier jaar geleden stelde het brutale en eigenwijze duo zichzelf de vraag; ‘Hoe worden we snel beroemd?’

Het antwoord hierop is: gróóts en out of the box denken. Deze denkwijze heeft gezorgd voor opvallende stunts als: aandacht in meerdere lokale kranten (zie artikel) en de introductie van SBS7, of toch niet? (zie artikel). Ze maken het onmogelijke mogelijk. Door deze aanpak staan ze nu bekend als invloedrijke influencers. De conclusie die ik hieruit kan halen: ‘Wees soms wat brutaler en toon meer lef om je doelen te behalen!’

4. Branded content: wat is het eigenlijk? (door Patrick)

Wat me opviel tijdens het Branded Content Event is dat er nóg steeds zoveel verwarring is over de begrippen. Branded content, brand content, content marketing, native advertising, brand journalism etc. worden steeds door elkaar gebruikt. Het is voor iedereen wel duidelijk dat branded content pull is en geen push. De benaming lijkt afhankelijk van de inhoud en intentie van de content. Daarnaast zou rekening gehouden moeten worden met de plek waar de boodschap wordt geplaatst, wie de content maakt én wie de afzender is. Waar het om gaat is dat branded content relevant, entertainend en/of interessant is voor de ontvanger. Die daar idealiter zelf naar op zoek gaat, en het ook wil delen. Ook tijdens onze rondetafelgesprekken komt de begrippenkwestie steeds weer naar voren. Want wat is branded content eigenlijk?

Co-branded content

Voor ons bij Value Zipper is branded content een samenwerking tussen een mediamerk en een ‘adverteerders’-merk. Het merkverhaal wordt verteld/gemaakt door de redactie, dusdanig dat het relevant en waardevol is voor de ontvanger en tegelijkertijd goed past bij de mediatitel. Daarom spreken wij intern van ‘co-branded content’. Een interessante vorm vanwege de synergie tussen de twee merken, en natuurlijk vanwege het bereik dat de mediatitel al heeft.

Content for brands

Wanneer wij content maken voor merken, die ze vervolgens zelf gebruiken dan noemen we dat content for brands. Dit zijn bijvoorbeeld custom magazines, receptenboekjes of video’s, gemaakt door onze redacties, gebruikmakend van onze expertise en infrastructuur. Maar dan dus (nog) niet van ons bereik. In de zoektocht naar content zijn er steeds meer merken die ons hiervoor inzetten.

5. Keep it simple en ga op zoek naar de sweet spot (door Maxime)

Tijdens het Branded Content Event viel mij op dat er zoveel verschillende interpretaties zijn over het begrip branded content. Dat werkt een beetje verwarrend, terwijl de boodschap van de eerste spreker Paul Smit (Filosoof en Cabaretier) was ‘keep it simple’. Ons brein kan namelijk niet meer dan 60 bits per seconde aan. Anno 2019 worden wij overspoeld door keuzes die met een pull- of push strategie aan ons worden blootgesteld. Door middel van dit gegeven wordt het voor een marketeer steeds lastiger om je doelgroep te bereiken. En wanneer weet je nu of je de goede contentstrategie inzet? Echt goede branded content maken is namelijk nog niet zo makkelijk. Het is belangrijk dat die aansluit op de behoefte van de consument, zelfs zo goed dat de consument er bij wijze van spreken best voor wil betalen.

De sweet spot

Taco Rijssemus, CEO van IDTV, sprak tijdens zijn presentatie over de sweet spot. Maar hoe is deze sweet spot van toepassing op wat wij doen bij Value Zipper? Want waar Taco spreekt over de sweet spot als de plek tussen merk en de interesse van de consument, hebben wij ook nog te maken met mediamerken, de titels waarvoor wij werken. Is de sweet spot dan misschien een perfecte match van wat de consument, het merk én ook het mediamerk wil? Een interessant vraagstuk over hoe je de maximale respons uit een samenwerking haalt.

Meer lezen over branded content?

Tags: