Brand awareness, kennisleiderschap of loyaliteit: wat wil je bereiken met je (sponsor)event?

Voor relatiegerichte bedrijven zijn events een waardevolle marketingtool. Met een event als onderdeel van een partnership kun je veel bereiken, zoals brand awareness, kennisleiderschap, meer loyaliteit en meer betrokkenheid. Maar wat je doel ook is: een juiste strategische aanpak is cruciaal.

Een duurzaam partnership ga je nooit puur en alleen aan voor sales en leadgeneratie, maar met de juiste activatie van een sponsorship kan dat uiteindelijk wél een bijkomend voordeel zijn. Dat stelt Marike Dragt van DK Corporate Event Strategy, een bureau dat bedrijven begeleidt bij het strategisch inzetten van eventmarketing en sponsoractivatie. Marike legt uit wat je allemaal kunt bereiken met een succesvol event als onderdeel van je partnership én hoe je concrete doelstellingen vertaalt naar de praktijk.

Formuleer duidelijke doelstellingen

Binnen de activatie kan een event een belangrijk onderdeel zijn van een sponsorshipstrategie. Ieder geslaagd event begint met duidelijke doelstellingen. Die vormen de basis. Hoe duidelijker de doelstellingen geformuleerd zijn, hoe eenvoudiger je daar vorm aan kan geven met een passend partnership en een betekenisvol event, legt Marike uit. “Een voorbeeld: de Rabobank, een klant van ons, wilde meer kennisleiderschap tonen op het vlak van onlinebetaalsystemen. We kozen toen voor een meer inhoudelijke sponsoring van een event. Op grote beurzen als de Horecava kon de Rabobank haar onlinebetaalsystemen aan hoteliers uitleggen. Zo kreeg de organisatie een podium voor de juiste doelgroepen en kon ze kennisleiderschap tonen op de snelle ontwikkelingen op dit gebied.”

Overweeg een multichannel-strategie  

Een goede aanpak voor een doeltreffend of effectief event komt dus voort uit de doelstellingen. “Ga je bijvoorbeeld voor brand awareness”, gaat Marike verder, “dan loont het juist om meer in te zetten op een multichannel-strategie waar je event onderdeel van is. Zoals bijvoorbeeld ING die sponsor is van het Nederlandse voetbal. De bank organiseert KennisAvonden waarmee ze voetbalverenigingen helpt financieel fit te worden. Ook activeert ING tijdens de uitgezonden wedstrijden de ‘oranjevriendjes’, de kindertjes die met de spelers van het Nederlands elftal het veld op mogen, én is ze met de oranje ING-borden bij heel veel voetbalclubs aanwezig. Zo bereik je meerdere doelgroepen via verschillende activaties en kanalen. De gelaagdheid waarmee je een sponsorship kan laden, is supereffectief.”

Blijf dicht bij jezelf

Ook belangrijk bij het bepalen van je strategie en formuleren van je doelstellingen: blijf dicht bij de waarden van de organisatie. Doe je dat niet, dan loop je het gevaar ongeloofwaardig over te komen. “De Formule 1 is bijvoorbeeld mega-interessant voor sponsoren. Maar is jouw bedrijf heel erg gericht op duurzaam ondernemen? Dan valt het in deze tijd bijna niet meer uit te leggen waarom je zo’n sport of een race zou sponsoren. Zo’n partnership moet bij je identiteit passen, bij de waarden van je organisatie. Het is een bepaalde boodschap die je uitdraagt naar je klanten.”

Zorg voor een goede follow-up na je event

Wat het doel ook is; zorg dat je altijd het maximale uit een event haalt, zegt Marike tot slot. “Geef zichtbaarheid aan het event via meerdere kanalen zoals social media, zorg voor een goede follow-up en betrek de belangrijkste stakeholders zoals de salesafdeling erbij. Op termijn kan dat leiden tot meer leads. En dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen, wat de doelstellingen ook zijn. Ook worden sponsorships vaak gebruikt als relatie-events, waarbij gewaardeerde klanten of relaties uitgenodigd worden.”

De drie belangrijkste tips om met de juiste doelstellingen alles uit je event te halen

  • Bepaal eerst wat je wil bereiken en waarom.
  • Stel vast welke boodschap je wil uitdragen en naar wie.
  • Ga op basis daarvan op zoek naar een passend partnership en kijk hoe je vorm kan geven aan een betekenisvol event.

Over Value Zipper Sponsoring
Value Zipper verbindt merken en bedrijven met sponsorzoekende organisaties uit de culturele en charitatieve sector, sport en entertainment. Met deze partnerships streven we naar optimale impact voor sponsor en gesponsorde. Daar komt veel bij kijken. Daarom vroegen wij experts uit de branche naar tops en adviezen. Deze keer: Marike van Dragt, samen met Maayke Könemann eigenaar van Corporate Event Strategy, een bureau dat andere bedrijven begeleidt bij het strategisch inzetten van eventmarketing en sponsoractivatie. Dit artikel maakt deel uit van een reeks over sponsoring en events.