Misschien heb je het wel eens gezien; Veronica Inside. Hierin zit een samenwerking met TOTO. In elke aflevering geven Johan, Wilfred en René hun TOTO voorspellingen. Een leuk en goed passend onderdeel van dit succesvolle programma. Misschien wel een van de beste branded content formats op de televisie.
Wat maakt deze manier van samenwerken dan zo sterk?
De samenwerking tussen Veronica Inside en TOTO voegt echt iets toe aan het programma en het lijkt erop alsof ook de heren er zelf plezier in hebben. Ook al is het gesponsord, het stoort totaal niet. Billboarding rondom het programma en zelfs de aanwezigheid van Vd Gijp in de TOTO commercial maken deze samenwerking compleet.
Het is een structurele, al jaren lopende samenwerking tussen sponsor en programma. Het is zeer herkenbaar, ook al heeft het format door de jaren heen steeds wat verbeteringen doorgemaakt. Het programmaonderdeel is inmiddels zo duidelijk en sterk, dat het bijna een eigen programma zou kunnen zijn.
Wat is een rubriek?
‘Een rubriek is een onderdeel van een krant of tijdschrift, of programmaonderdeel op radio of televisie, aan een bepaald onderdeel gewijd.’ (vandale.nl)
Het ‘sponsoren’ van een rubriek binnen een bepaald medium (tijdschrift, televisie, radio) kan gedaan worden door een merk om zichzelf neer te zetten als thought leader of liefhebber van een specifiek thema. Ook voor het laden van bepaalde merkassociaties is een rubriek zeer geschikt. Maar hoe werkt zoiets? En wat zijn de dingen die je wel en niet moet doen?
Bij Value Zipper zijn we fan van deze manier van deze branded content vorm; een prachtige samenwerking tussen mediamerk en adverteerdersmerk. Voor ons betekent een rubriek een structurele samenwerking, die niet product- of dienstgericht maar zich focust op het claimen van een bepaald onderwerp/thema.
Een goede rubriek past perfect bij het redactionele umfeld. Het gaat om een onderwerp waar veel over te vertellen is, en dat er dus genoeg goede content te maken is. Er wordt redactioneel relevante content gecreëerd, die door het merk ‘mogelijk gemaakt’ wordt. Het is hierin dan wel heel erg belangrijk dat de redactie veel vrijheid krijgt. Door op deze manier te werken wordt de rubriek echt onderdeel van het magazine.
Wat zijn de mogelijkheden?
De mogelijkheden om een samenwerking aan te gaan in de vorm van een rubriek zijn eindeloos. Denk aan het samen creëren van een column, een (ingezonden) brievenrubriek of een contentreeks over één thema. Deze laatste gebruiken wij op kantoor vaak als voorbeeld:
Wie zou de ideale partner zijn voor een kaasrubriek in één van onze foodtitels? Al snel wordt dan geroepen; Old Amsterdam of Maaslander. Maar zijn dit wel de juiste partijen voor zo’n samenwerking? Alhoewel dit een logische keuze lijkt, is dit niet juist. Het klopt niet met de grondgedachte die hoort bij een rubriek.
Een kaasrubriek die door Old Amsterdam gesponsord wordt, geeft weinig ruimte voor relevante, onafhankelijke content over kaas. Het zal dan voornamelijk over hun eigen kaas gaan.
Dit wordt dan meer een advertorial of ‘reguliere’ branded content, dat is een andere vorm. Als Old Amsterdam een rubriek zou willen, is het logischer om een tosti- of borrelrubriek te sponsoren, of een rubriek over Amsterdam. En daarmee de associatie te maken.
Voor een rubriek over kaas (met recepten, oorsprong etc) lijkt het beter samen te werken met een kaasmessenmerk, een wijn/port merk of wellicht een specialist zoals Kaashuis Tromp. Wanneer dit soort merken de content sponsoren, kan de redactie veel vrijer, en dus relevanter en interessanter te werk gaan.
Samengevat do’s & don’ts:
- Claim een onderwerp of moment: focus niet op één product of dienst.
- Lever iets waardevols waar de lezer iets aan heeft.
- Zorg voor content die past. Geef de redactie zoveel mogelijk vrijheid, zij weten wat de lezers willen. Spreek wel kaders af; een soort redactionele formule voor de rubriek.
- Houd dezelfde vorm en opmaak aan zodat je herkenning creëert.
- Kies niet voor de meest voor de hand liggende matches en associaties, maar denk verder: kaas en messen in plaats van kaas en kaas. Wat maakt jouw merk mogelijk?
- Gebruik de rubriek niet om je merklogo of product te pushen. Creëer een kader in de rubriek om te verduidelijken waarom je dit doet.
Voorbeelden rubriek
Binnen ons portfolio hebben we een aantal mooie samenwerkingen neergezet in de vorm van een rubriek.
Bijvoorbeeld het al een aantal jaar lopende partnership tussen SeniorWeb en Zin Magazine. SeniorWeb wil door middel van de rubriek hun oudere doelgroep meer leren en meenemen in de digitale wereld. Dit past goed bij Zin Magazine, en SeniorWeb heeft veel kennis en content over het onderwerp. De rubriek past zo goed dat deze gesponsorde pagina zelfs genoemd wordt in de inhoudsopgave.
‘Een goede start’ is een samenwerking tussen Bolletje en delicious. In elke editie wordt Bolletje neergezet als dé expert op het gebied van ontbijten, want Bolletje houdt van ontbijt.
Door maandelijks ontbijttrends en -inspiratie te bieden, en zonder over de top te branden wordt het ontbijtthema op sympathieke manier geclaimd.
Geïnspireerd geraakt door dit artikel? We denken graag mee over de invulling van een rubriek voor jouw merk. Neem contact met ons op!