Vooruitblik 2022: Trends op het gebied van branded content

Sociaal bewustzijn en activisme onder merken zal een toevlucht nemen’; één van de trends die genoemd wordt voor 2022. Wij vroegen een aantal experts welke trends op het gebied van branded content zij zien voor aankomend jaar.

 

 

Willem-Albert Bol (CEO, Abovo Maxlead)

‘Bij Abovo Maxlead gaan wij vol vertrouwen 2022 in. Wij starten een eigen content label met een team van 24 personen. Trekkers gaan zijn Thijs van Dijk en Daniel Kok. Onder andere bekend via hun podcast Bakkie Media. Zij gaan zich richten op content die scoort. Immers te veel contentmarketing initiatieven dragen onvoldoende bij aan resultaten. Ze zijn mooi. Ze zijn prettig gekoppeld aan associaties voor het merk. Maar echt resultaat behaal je met ook de juiste media en middelen mix om die content aan te jagen.

Adagium is immers: Content is King, Distribution is Queen… and she wears the pants. Hoop dus dat komend jaar dat stuk ook meer focus krijgt.’

Terri Bos (Branded Content Director, Havas Media)

‘We zien verschillende trends die ook in 2022 een rol zullen spelen. Nostalgie is daar een mooi voorbeeld van en zou je als merk goed op kunnen inspelen. Zeker als je de volgende kopergeneratie (Gen Z) wil aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan hoe Coca-Cola dat met de Netflix-hit Stranger Things heel slim heeft gedaan.

User generated content blijft waardevol en is bijzonder effectief om die aansluiting met je consument te behouden.

De influencer samenwerkingen veranderen en gaan we op een strategischer niveau inzetten. Podcasts zien we als onderdeel van de mediamix.

Boven alles blijft humor en purpose een belangrijke insteek om op een sympathieke manier de consument te raken.’

Eline Akkermans (Media Consultant, Match My Brand)

‘Ik verwacht in 2022 twee trends: enerzijds de verschuiving van lineaire tv inkoop naar nog meer branded content en daarnaast een verandering in de gepubliceerde content vanuit de adverteerder.

De traditionele manier van marketing wordt steeds minder. We hebben nu in Q3 en Q4 van 2021 meegemaakt dat tv compleet uitverkocht was. Dit komt omdat het lineaire kijkgedrag opnieuw gedaald is en als gevolg hiervan zijn de grp’s uitverkocht. Gevalletje vraag en aanbod ligt niet meer in lijn met elkaar. Dit is een trend die absoluut gaat doorzetten in 2022 en als gevolg hiervan wordt lineaire tv inkoop alsmaar duurder.

Hierdoor wordt de verschuiving naar branded content belangrijker dan voorheen. Daarnaast moet de focus op het merk zelf nog meer verschuiven naar de wensen en behoeften van de lezer/consument. Het meer sociaal bewustzijn en activisme onder merken zal een toevlucht nemen.

Adverteerders komen simpelweg niet meer weg met ‘platte’ advertising. Merken moeten empathische en door de consument gestuurde inhoud laten zien.’

Luka Cappetti (Content & Partnerships Manager, Initiative)

‘Zondermeer zie ik vaak de aanvraag voor een branded podcast voorbijkomen. Waar dat een aantal jaar geleden influencer marketing was, lijken adverteerders nu graag iets te willen doen met podcasts. De uitdaging hierbij blijft wel dat je niet in moet spelen op een mediabureau trend, maar op trends in de maatschappij.

Wat drijft een doelgroep, waar gaan ze echt van aan? Als je daar slim op in speelt met je branded conent strategie zorg je voor een versneld effect binnen je doelstellingen.’

Benieuwd hoe de experts terugkijken op 2021? Lees het hier