Food video: van het creatieproces tot het genereren van extra bereik

delicious. biedt voor alle (amateur)koks in Nederland volop inspiratie voor in de keuken, om zo van elke maaltijd een feestje te maken. In het magazine en boeken, online, via social media én ook steeds vaker door inspirerende food video’s. Want culinaire liefhebbers doen steeds vaker inspiratie op middels videocontent.

delicious. legt vooral de focus op het video format ‘samen met’. Dit zijn video’s met makkelijk te maken recepten waarin een bepaald product of ingrediënt van een klant de hoofdrol speelt. Er wordt een delicious. sausje overheen gegooid waardoor de content een geheel eigen ‘look & feel’ krijgt. En herkenbaar is voor de doelgroep.

Het creatieproces

Minta Nicolai, Chef redactie delicious., legt uit hoe ze te werk gaan: “We willen elke video zo mooi mogelijk invullen met een eigen touch van de adverteerder. Allereerst inventariseren we de wensen van de klant, om helder te krijgen waar voor hen de focus op ligt. We geven daarbij ook advies. Daarna gaan we kijken hoe we dit op een zo’n culinair mogelijke manier kunnen invullen, een manier die bij delicious. past.

Voor elke video maken we een volledig customized recept. We geven de klant keuze uit twee of drie recepten per focuselement of product. Willen ze een voor- of hoofdgerecht, of een hapje? Wat is verder belangrijk? Moet het vegetarisch zijn of juist niet? Wat voor gevoel moet het uitstralen? Aan de hand daarvan maken we het complete plaatje, en verwerken we dat altijd eerst in een moodboard. Daarop komt alles samen, en van daaruit gaat de stylist aan de slag.”

Styling
Naast het recept zelf, komt er nog veel meer kijken bij het creatieproces van video. Over elk onderdeeltje in de video wordt goed nagedacht. “Het recept wordt zo mooi mogelijk in beeld gebracht, zodat het interessant en aantrekkelijk is voor de kijker. We houden hiervoor onder andere rekening met trends, de keuze van de muziek, het beeld en de vormgeving. Wat past er qua styling bij de klant? Daar zoeken we dan bijvoorbeeld mooie servetten, de juiste materialen en kleuren bij uit”, aldus Minta.

Extra bereik genereren

Als de video klaar is, wordt deze vervolgens op alle kanalen van delicious. verspreid, waardoor je direct een mooi bereik opbouwt onder de juiste doelgroep. Door onze kennis van deze doelgroep genereren we via paid media extra bereik. Onder andere door getarget in te kopen op zogenaamde ‘lookalikes’ van de huidige fans en volgers.

Voor het produceren en verspreiden van de video’s werkt delicious. met een vaste strategische content partner. Joost Verhoeff van Zelfspot legt uit waarom delicious. een unieke propositie heeft.
“Wat delicious. uniek maakt in haar branded content propositie is dat we door de mooie creatie echt kunnen spreken over waardige branded content. Tegenwoordig wordt deze term in mijn optiek namelijk behoorlijk misbruikt. Daarnaast is er enorm veel (specifieke) kennis over het succesvol verspreiden van de content op social media. We bereiken namelijk niet alleen de bestaande fans en volgers, maar door te werken met onder andere lookalikes ook andere mensen die exact dezelfde interesses en eigenschappen hebben. Verder optimaliseren we deze doelgroepen en de campagnes constant door de insights die we vergaren uit alle campagnes om steeds beter, gerichter en daardoor succesvoller te kunnen werken.”

Korte aanjagers op social media
Joost: “Duidelijk is dat alles wat op social geplaatst wordt kort, korter, kortst moet. De content die delicious. altijd deelde, duurde minimaal 30 seconden en dat is voor paid content gewoon te lang. Daarom zijn we dit jaar begonnen met teasers van de video’s en deze worden aangejaagd op social. Deze teasers duren 10 a 15 sec. En worden zo ontwikkeld dat ze ook goed in te zetten zijn voor Instagram Stories en Facebookverhalen. In de eerste 3 seconden zorgen we ervoor dat het product/logo van de klant direct zichtbaar is. Zodat het ingezette mediabudget optimaal tot zijn recht komt. Uiteraard activeren we in de teaser de doelgroep om de lange versie en het uitgeschreven recept te gaan bekijken op de website van delicious.”

Instagram is the New Facebook. The migration from Facebook to Instagram ads has been growing year over year, with more brands choosing to select the more ‘brand safe’ Instagram environment.

Instagram is het nieuwe Facebook
We zijn constant aan het optimaliseren om te kunnen bepalen welk kanaal het beste aansluit bij de betreffende content en adverteerder. We krijgen vaak de vraag wat nu het beste werkt en of Facebook nog wel zo interessant is? Joost legt uit:

“Instagram is het afgelopen jaar weer met 20% gegroeid. Mede doordat deze omgeving als ‘veiliger’ wordt ervaren door zowel gebruikers als merken. De attentiewaarde is daarbij hoger omdat er minder afleiding is dan op andere platformen. Logischerwijs kiezen daarom steeds meer adverteerders voor Instagram. Via Instagram kun je uitstekend bereik en views genereren. Maar zit je KPI op clicks of conversie, dan zullen wij zeker Facebook adviseren. De combinatie is en blijft gewoon enorm sterk, zeker wanneer je weet wat je doet!”

Nieuw: branded video’s van Food and Friends

Ook kun je nu bij Food and Friends terecht voor branded video’s. Maar wat is het verschil met de content van delicious.? Joost vertelt: “Het zit ‘m vooral in de eenvoud van het recept en de doelgroep. delicious. richt zicht meer op de thuiskoks, die niet bang zijn om wat uitgebreidere gerechten te maken. Daarnaast is styling heel erg belangrijk. De content van Food and Friends is wat laagdrempeliger. Het gemak van het recept en het samen genieten van eten met vrienden staan in de Food and Friends video’s echt centraal. Elk recept bestaat uit drie stappen; Chop, Cook & Smile (voorbereiden, koken, samen opeten), en dit zien we in het video format terug. In deze propositie richten we ons volledig op Instagram Stories.”

Benieuwd naar de mogelijkheden van de food videopropositie? En naar de voordelen van deze video’s van delicious. en/of Food and Friends? We helpen je graag verder!

Neem contact met ons op!

Tags: