Doelgroepen en sponsoring: activeren door alle lagen heen

Events zijn een waardevolle marketingtool voor relatiegerichte bedrijven. Niet voor niets worden ze steeds vaker ingezet binnen sponsoring en partnerships. Wil je erin slagen om met events de voor jou belangrijke doelgroepen te bereiken en te raken? Dan is een strategische aanpak onmisbaar.  

“Kijk bij de organisatie van het event goed naar wat er leeft onder je doelgroep. Waar lopen ze warm voor? Welke onderwerpen vinden ze interessant?”, vertelt Marike Dragt van Corporate Event Strategy, een bureau dat andere bedrijven begeleidt bij het strategisch inzetten van eventmarketing en sponsoractivatie. “Tegelijkertijd is het essentieel dat een event past bij jouw merk of bedrijf. En natuurlijk dat het voortkomt uit of samenhangt met je doelstellingen en aansluit op je kernwaarden.”

Houd de juiste doelgroep voor ogen

Nadenken over de raakvlakken van het gesponsorde doel en je eigen doelgroepen, is essentieel. Marike: “Heb je zowel klanten in de zakelijke omgeving als in het consumentensegment, dan ligt het voor de hand om het sponsorship voor meerdere doelgroepen in te zetten en te activeren op alle niveaus.”

Neem je doelstellingen als uitgangspunt

Als sponsor een op de doelgroep afgestemd event bedenken, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Marike: “Denk vanuit de doelgroep en maak van daaruit de match met jouw eigen doelstellingen. Wat wil je bij je doelgroepen bereiken en hoe maak je dat voor hen relevant en interessant? Welke boodschap wil je uitdragen met je partnership? Wil je al je doelgroepen tegelijk ontmoeten? Antwoorden op dit soort vragen vormen het fundament onder het evenement. En deze bepalen dan ook of het een succes wordt en of bezoekers het waarderen.”  

Denk outside-in

Als je je doelstellingen scherp hebt en je doelgroep bepaald hebt, start de creatie van het event. “Zorg dat je je doelgroep goed kent”, adviseert Marike. “Wat enthousiasmeert en boeit hen? Wat houdt ze wakker? Denk daarbij dus vooral outside-in, in plaats van inside-out, waarbij je kijkt naar wat er leeft en gebeurt binnen je doelgroep. Vanuit die kennis kijk je dan wat je daarmee als organisatie kan. En natuurlijk passend binnen je doelstellingen, want daar begint het allemaal mee.”

Activeer door alle lagen heen

Het activeren van een sponsorship creëert extra waarde bij doelgroepen. Marike: “Belangrijk daarbij is dat je zo veel mogelijk door alle lagen heen activeert. Sponsor je bijvoorbeeld de Formule1, dan kun je dat heel breed activeren. Je hebt verschillende levels, van tickets voor staanplaatsen tot arrangementen in de chique hospitalitylounge. Zoek actief naar wat er allemaal mogelijk is binnen een partnership. Unicef is bijvoorbeeld altijd op zoek naar partners op de B2B-markt. Ze geven deze sponsors letterlijk een podium op conferenties en bijeenkomsten waar de doelgroepen van de sponsor aanwezig zijn.”

Niet enkel klanten, maar ook (potentiële) medewerkers, relaties, stakeholders of prospects kunnen tot de doelgroep behoren. Dat vraagt om een andere invulling. Marike: “Denk bijvoorbeeld aan een medewerkersevent van ING, vanuit het hoofdsponsorschap van het Nederlandse voetbal. Dit vond plaats op het KNVB-terrein, waar ING-medewerkers allerlei clinics van spelers uit het Nederlands elftal kregen. Prospects of relaties zou je, in het geval van ING, kunnen uitnodigen voor een grote voetbalwedstrijd waar ze ook kunnen netwerken.”

Samengevat:

  • De basis voor een succesvol event is een match tussen wat de doelgroep raakt en wat aansluit bij de waarden en doelstellingen van jouw organisatie.
  • Koppel de juiste doelgroep aan het juiste event en start bij de doelgroep, niet bij het event.  
  • Hoe relevanter een event voor de doelgroep, hoe beter de opkomst en de waardering zal zijn.