delicious. & Fair Trade Original

Fair Trade Original heeft een breed assortiment Aziatische producten zoals Thaise curry pasta’s, kokosmelk, rijstnoedels en sambal. Het opkweken van de pepers tot en met het verpakken van de curry pasta’s; van begin tot eind worden de producten gemaakt in het land van herkomst. Voor een campagne rondom deze Aziatische producten kwamen in het voorjaar van 2017 twee Thaise kruidenboerinnen naar Nederland: de pittige peperboerin Orapin, en kruidenexpert Orachan.

Deze dames, bekende leveranciers van Fair Trade Original, deelden in een speciale kookworkshop voor liefhebbers van de Aziatische keuken hun keukengeheimen. Deze Aziatische campagne was voor Fair Trade Original aanleiding om samen met Makkie Mulder, hoofdredactrice van delicious., en Patrick van Hooy om de tafel te gaan om te kijken hoe het lekkere en eerlijke foodmerk de menselijke verhalen achter hun producten het best over het voetlicht konden brengen bij de doelgroep van delicious. Value Zipper sprak met Katrien Kloos, communicatieadviseur Fair Trade Original.

Wat was het doel van de branded content campagne?
Katrien: “Onze belangrijkste doelstellingen waren om Fair Trade Original bij liefhebbers van koken en lekker eten neer te zetten als onderscheidend foodmerk. Een not for profit merk van eerlijke Aziatische producten met een menselijk verhaal erachter. En om onze Aziatische productlijn onder de aandacht te brengen. Bijkomend doel was om bezoekers te genereren voor onze campagnewebsite Ontmoetonzeboeren.nl en deelnemers te werven voor de kookworkshop met Thaise boerinnen Orapin en Orachan.”

Hoe zag de samenwerking eruit?
Katrien: “De samenwerking bestond uit een mooie opbouw van publicaties in het magazine en online kanalen van delicious. Tweemaal een dubbele pagina in opeenvolgende magazines waarin de Thaise boerinnen hun passie voor de ingrediënten en het koken overbrachten, de oorsprong van de ingrediënten werden belicht en waarin een recept met hun producten werd gedeeld. Speciaal voor delicious. lezers hielden we enkele plekken vrij in de kookworkshop; een van de artikelen was ook een oproep daarvoor. Deze inhoud werd ook op de website geplaatst. En de artikelen werden bovendien op Facebook aangejaagd.”

Hoe verliep de campagne?
Katrien: “De doelgroep van delicious. toont veel overeenkomsten met onze doelgroep, waardoor er mooie kansen lagen. Met deze aanpak hielden we ons eigen gezicht binnen de uitstraling van delicious. Erg sterk! De samenwerking verliep goed en efficiënt. We hadden vlot en direct contact met de redactie van delicious. We konden onze wensen goed overbrengen en hadden veel zeggenschap over het verhaal dat we wilden vertellen. We kregen voorstellen en schetsen te zien en konden snel schakelen met de redactie. En zo samen zoeken naar een mooi evenwicht tussen een relevant, interessant en inspirerend artikel en onze marketingdoelstelling. De online resultaten van de Facebook posts en webartikelen gaven ons inzicht in het bereik en de betrokkenheid van de lezers van delicious. Aanvullend zou het voor ons nog nuttig zijn om te horen hoe onze artikelen en posts hebben gepresteerd ten opzichte van de andere posts en artikelen op Facebook en website van delicious.”

Heb je nog tips voor marketeers die soortgelijke campagnes willen starten?
Katrien: “Zorg voor aansprekende authentieke content en pakkend beeldmateriaal. Denk vanuit de lezer. Vraag jezelf steeds af: zit een lezer op dit verhaal te wachten en gaat hij of zij dit helemaal lezen en bekijken?”

Over Fair Trade Original
Fair Trade Original is de eerste fairtrade organisatie ter wereld (sinds 1959) en het enige non profit merk in de Nederlandse supermarkt. Samen met boeren en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika ontwikkelen ze een breed assortiment producten van hoge kwaliteit.

Onderzoek: de cijfers in kaart gebracht
In samenwerking met een onafhankelijk bureau heeft Value Zipper de resultaten van deze campagne in kaart gebracht. Dit onderzoek leverde nuttige cijfers en een helder inzicht in de campagne op:

  • 67 procent van de magazine lezers herinneren het recept/artikel na het zien van de content in het magazine.
  • 67 procent van de lezers ziet de samenwerking als redactionele content en niet als reclame.
  • 23 procent van de lezers heeft naar aanleiding van de content actie ondernomen of is van plan om actie te ondernemen. Zij gaan recepten met de producten van Fair Trade maken of kopen.

Geïnspireerd geraakt? Bij Value Zipper onderzoeken we graag de branded content-mogelijkheden voor jouw merk: neem vrijblijvend contant op met ons.

Tags: