Evert Bronkhorst: mensen die dieper graven als inspiratie

Elke maand vragen we een vakgenoot naar zijn of haar inspiratie en hoe dit in de dagelijkse praktijk tot uiting komt. Deze maand stelden wij de vraag aan Evert Bronkhorst, Strategy Director bij Vizeum.

Ik raak geïnspireerd door mensen die dieper willen graven dan anderen en zich niet blind staren op het gangbare. Ik haal enorm veel inspiratie uit hen die buiten hun eigen sociale kringen durven te kijken en niet blind achter elke hype of trend aanlopen. Voorbeelden van dit soort mensen zijn journalisten als Wierd Duk en Marianne Zwagerman die zich weten te onderscheiden door een eigen, authentiek geluid te laten horen dat afwijkt van de journalistieke norm. Dat dieper graven zie ik ook terug in de geweldige film Spotlight, het waargebeurde verhaal van journalisten van The Boston Globe die een grootschalig schandaal van kindermisbruik binnen de Katholieke Kerk onthullen. Ook All the President’s Men is hier een goed voorbeeld van, een politieke thriller uit 1976 over het Watergateschandaal waarin het dieper graven van twee journalisten uiteindelijk heeft geleid tot het aftreden van president Nixon.

Zelf probeer ik dit dieper graven op dagelijkse basis toe te passen in mijn eigen werk. Ik streef ernaar om mij elke keer weer zo goed mogelijk in de doelgroep van mijn opdrachtgevers te verdiepen in plaats van genoegen te nemen te nemen met gangbare meningen en visies, en de gedragingen van mijn eigen sociale kring als maatstaf te gebruiken. Inspiratie haal ik uit anderen die dit ook doen en verder durven te kijken in plaats van klakkeloos mee te gaan met iedere hype die komt aanwaaien en die vervolgens direct als nieuwe waarheid wordt beschouwd. Ik noemde dit ooit het ‘grachtengordelsyndroom’ en dit bestaat nog steeds. Graaf dieper waar anderen ophouden, kijk verder waar anderen hun blik afwenden.