4 x advies door en voor foodmarketeers

Food adviesFoodmarketing is een prachtig vak. Veel mensen houden van lekker eten en drinken, op dat gebied geïnformeerd en geïnspireerd worden is nog leuker! Maar hoe zorg je er als foodmarketeer voor dat jouw product opvalt bij je doelgroep? De hoeveelheid merken in food is groot. Om je van de massa te onderscheiden, moet je dus van goeden huize komen. Hoe doe je dat? We vroegen vier experts op het gebied van marketing naar hun belangrijkste advies voor foodmarketeers. 

1. Probeer een positieve bijdrage te leveren

Kevin Corcoran is Creatief Directeur bij Food Cabinet: hét campagnebureau dat werkt voor een voedselsysteem met toekomst. Ze combineren hun kennis en grote netwerk met creatieve denkkracht én een grote liefde voor eten. Food Cabinet zorgt dat vraagstukken rondom eten de aandacht krijgen die ze verdienen en laat zien dat verandering mogelijk is.

“Probeer alsjeblieft een positieve bijdrage te leveren! Niet met mooie toegevoegde USP’s of met slimme purpose gedreven producten. Probeer je energie en denkkracht in te zetten om écht een verschil te maken. Ik geloof dat eten de sleutel vormt tot een betere wereld. Hoe we produceren en consumeren is niet alleen de veroorzaker van problemen op het gebied van klimaatverandering, afnemende biodiversiteit, sociale ongelijkheid en een ongezonde levensstijl – het biedt óók een oplossing. Als foodmarketeer heb je kennis van ons voedselsysteem. Door dit op een creatieve en slimme manier te vertalen in campagnes kunnen we consumenten met behapbare informatie slimmer maken. Zodat zij elke dag betere en duurzamere keuzes maken. Ik ben ervan overtuigd dat campagnes met een positieve en aanstekelijke boodschap consumenten in beweging brengen. Zo creëren we samen de nieuwe norm voor een toekomstbestendig voedselsysteem.”

2. Raak het hart van de consument met een oprecht verhaal

TOT PR & Communications is een toonaangevend PR- en communicatiebureau in eten en drinken. De werknemers hebben een voorliefde voor ‘the finer things in life’: denk aan fine wine, fine food, tot fine dining en -sleeping. Ze werken voor wijnstreken en wijnmerken, van pasta tot koffie én voor de betere hotel- of restaurantsector. Anouk Heida, managing owner van het bureau, deelt haar belangrijkste advies voor foodmarketeers: 

“Mijn belangrijkste advies: zorg dat jouw merk de aandacht verdient! Wil je als merk of organisatie echt het verschil maken? Dan moet je het hart van de consument raken, met een oprecht verhaal. Aandacht kopen wordt namelijk steeds minder effectief, dat doen je concurrenten ook en die mikken meestal ook nog eens op dezelfde doelgroep. Er is een overdaad aan niet-relevante informatie, nepnieuws en influencers die aan vertrouwen verliezen. Daar ligt dus een enorme kans om jouw merkverhaal via PR te delen. Free publicity kan de start én verdere zichtbaarheid van een campagne bepalen. Budgettechnisch ook nog eens heel interessant. Daarna kan -waar nodig- een betaalde campagne ingezet worden voor een vliegwieleffect. Kortom: verdiende aandacht vóór betaalde aandacht inzetten is mijn advies!”

3. Denk bij contentcreatie ook aan de lange termijn

Al meer dan 15 jaar is Dorsvlegel een praktisch en professioneel kennisloket voor onderscheidende foodmerken in Nederland en Europa. Met de focus op foodmarketing zoals contentcreatie, product- en conceptontwikkeling, sales, foodservices en export, Dorsvlegel draait zijn hand er niet voor om. Carlieke Koudijs, online marketingmanager geeft vanuit haar discipline advies:

“Voor foodmerken is storytelling ontzettend belangrijk. Daarnaast wil ik meegeven dat het belangrijk is om een database op te bouwen. Vol met mooie inspiratie, beeld en video. Als lezers dit dan ook nog eens kunnen clusteren op seizoen, moment, product of ingrediënt geeft dit toegevoegde waarde. Zo verzamel je voldoende inspiratie die multifunctioneel inzetbaar is voor zowel print als online communicatie. Het kan zelfs de basis vormen van een thematisch receptenboekje. Zo wordt contentcreatie op lange termijn een stuk eenvoudiger. Sluit online en offline communicatie aan op deze thema’s, zodat merk, product en thema samenkomen. Buiten het creëren van bereik kun je op deze manier ook de binding aangaan met de consument d.m.v. thematische nieuwsbrieven. Of laat ze het receptenboekje downloaden of bestellen. Zo ben je niet alleen zichtbaar als merk, maar kom je ook daadwerkelijk in de keuken van de consument (met of zonder het fysieke product).”

4. PR als bron van jouw verhaal

Isabel Boerdam, bekend van haar foodblog en gelijknamige boek De Hippe Vegetariër en initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees, heeft inmiddels een eigen Food Consultancy & Communicatiebureau: Green Food Lab. Samen met maar liefst acht dames ondersteunt ze foodmerken en start-ups bij hun communicatie, campagnes, media- en influencer-relaties en vega(n) recept- en productontwikkeling. Dit is haar advies voor foodmarketeers: 

“Vaak valt me op dat foodmerken enorm focussen op grootschalige marketingcampagnes met buzz words als ‘gezond’, ‘natuurlijk’ en ‘plantaardig’. Maar eten is bij uitstek een onderwerp dat níet in een above the line campagne uit te leggen valt. Consumenten hebben vragen, er zijn veel misvattingen en er is wantrouwen. Daarnaast is de relatie tussen voeding, gezondheid en duurzaamheid enorm ingewikkeld. Het is een onderwerp dat erom vraagt de dialoog aan te gaan; met je mediarelaties, stakeholders en influencers. Het vraagt om transparantie en ongoing interactieve communicatie. Hier is een véél grotere rol voor weggelegd voor PR. Te vaak denken marketeers bij PR als eerste aan een persbericht, hip event en pakketjes machine, dat is zonde. PR is de bron van het inhoudelijke verhaal en helpt je dat op een geloofwaardige en gefaseerde manier over te brengen aan alle belangrijke partijen. Bij Green Food Lab zie ik dagelijks hoe deze aanpak werkt, hoe we zo de juiste zaadjes planten om uiteindelijk echt begrip voor het onderwerp te oogsten. Stap voor stap op weg naar een duurzaam en toekomstbestendig voedselpatroon in Nederland, want dáár gaat het uiteindelijk om.”

Wil je nog meer advies van foodexperts? Bekijk onderstaand artikel.

Zet jouw foodmerk goed in de markt!