Inge Ginder: historische helden als inspiratie

Inspiratie is voor ons werk ontzettend belangrijk. Het verrast en verruimt je blik op het vak. We zijn dan ook altijd nieuwsgierig naar waar onze vakgenoten hun inspiratie vandaan halen. Deze maand vragen we het aan Inge Ginder, Information & Insights Manager van Mindshare.

“Boeken – en dan met name historische romans en familiegeschiedenissen – inspireren me enorm. Hoe zijn ze omgegaan met veranderingen in de familie? Hoe vinden ze kracht om door te gaan als alles tegen lijkt te zitten? Vaak blijkt dat degenen die interessant zijn in die geschiedenissen, degenen zijn die anders denken en provocatief in het leven staan. Door net anders naar de materie te kijken, bedenk je soms oplossingen die je van te voren nooit gedacht had.

Tijdens de zomervakantie heb ik twee boeken gelezen die mij inspireerden. De eerste was Alleen in Berlijn van Hans Fallada. Hierin pleegt een eenvoudige meubelmaker op kleine, maar impactvolle schaal verzet in Berlijn. In het licht van de geschiedenis is het ongelofelijk hoe hij tegen het allesoverheersende systeem in durft te gaan.
Het tweede boek was Het Negerboek van Lawrence Hill. Dit boek met de politiek incorrecte titel, gaat precies over datgeen wat je verwacht: de verschrikkelijke slavernij. Over hoe een negenjarig meisje uit Afrika wordt geroofd en tot slaaf wordt gemaakt. Het is fascinerend om te lezen hoe ze tegen het systeem inging, zichzelf leerde lezen en na jarenlange omzwervingen via Canada en New York in London onthaald werd als heldin die door haar activisme de afschaffing van de slavernij heeft helpen te bevorderen.

Niet accepteren dat het altijd op een bepaalde manier gedaan wordt, kritisch de wereld inkijken en zoeken naar een andere invalshoek, is wat mij betreft cruciaal in het leven. En inspiratie daarvoor zit hem naast boeken ook in heel veel andere, veelal kleine dingen. Een uitspraak in een talkshow of een artikel, muziek, YouTube. Het gaat erom hoe je die inspiratie vervolgens gebruikt in je vak.”